Structuur in de start van het schooljaar

Veel hoogbegaafde kinderen hebben wat moeite met structuur. Ze zijn regelmatig spullen kwijt, vergeten het uur of hebben taken niet op tijd af. Hoewel dit te verklaren valt vanuit hun versnelde ontwikkeling (ze hebben te weinig de noodzaak gevoeld om dit te oefenen), kan het sommige ouders wel tot wanhoop drijven. Bovendien blijkt dat de meeste kinderen zich rustiger en beter voelen wanneer er duidelijkheid is over de gang van zaken. Dat wil niet zeggen dat ze zich vrijwillig weer in het schoolse ritme voegen. U zult ze daar een handje bij moeten helpen.

  • Stap 1: Vertel uw kind wat u gaat doen en waarom:  We treffen voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar zodat het hele gezin zonder stress kan starten. We hebben jouw hulp daar ook bij nodig.
  • Stap 2: Begin in de laatste week van de vakantie met het bijeen zoeken van de benodigdheden voor het nieuwe schooljaar. Laat uw kind meedenken over wat er allemaal nodig is. Denk naast boekentas en brooddoos ook aan turnpantoffels, fietshelm, fluohesje enz. Heeft alles nog de goede maat, is het compleet en onbeschadigd? Heeft alles een vaste opbergplek waar iedereen bij kan?
  • Stap 3:  Maak met het gezin een planning voor de schooldagen en noteer dit in pictogrammen of steekwoorden. Wie zoekt de kleren uit en wanneer worden ze klaar gelegd? Wie maakt het lunchpakket en wanneer? Hoe laat staan we op en wat moet er dan allemaal in welke volgorde gebeuren? Hoeveel tijd plannen we in voor onvoorziene zaken?
    Vanaf welke leeftijd u uw kind verantwoordelijk kunt maken voor 1 van deze taken hangt heel erg van het karakter af. Het ene kind van zes kan al zelf zijn kleren kiezen en aantrekken terwijl het andere kind nog iedere ochtend  stapsgewijs door de routine van opstaan, aankleden, ontbijten en tandenpoetsen heen geloodst moet worden. Probeer in ieder geval wel om ieder schooljaar de taken iets uit te breiden zodat uw kind steeds zelfstandiger wordt.
  • Tot slot is het een goed idee om een familyplanner aan te schaffen. Dit zijn weekkalenders met voor ieder gezinslid een eigen kolom. Hierin kan uw kind noteren op welke dagen er iets speciaals mee naar school moet, wanneer de sporttrainingen of muzieklessen zijn en welke speciale activiteiten zoals verjaardagen er aan staan te komen. Ook hier leert u uw kind verantwoordelijkheid door hem iedere morgen even op de kalender te laten kijken of er iets op staat dat die dag van belang is.  Voor sommige papa’s en mama’s werkt zo’n kalender trouwens ook erg goed.
  • Als de school zich nu net zo goed voorbereid heeft als u, dan kan de start van het schooljaar al niet meer stuk!

Mocht u vragen hebben over de begeleiding van uw kind of de samenwerking met school, aarzel dan niet me vrijblijvend te contacteren.

 

Bekijk ook de andere artikelen