Artikel Lesmateriaal voor hoogbegaafden

Lesmateriaal voor hoogbegaafden.

Het feit dat u tot hier geraakt bent in het lezen van deze nieuwsbrief, betekent dat u als leerkracht of school de noodzaak inziet van ‘iets extra’s’  voor hoogbegaafde kinderen. Maar wat precies is misschien nog minder duidelijk. Maatwerk start steeds met het schrappen van inoefening en herhaling van alle leerstof die het kind al beheerst. Dit noemt men compacten. Hierdoor wordt verveling en demotivatie voorkomen en wordt tijd vrij gemaakt voor opdrachten die de kinderen verder brengen in hun ontwikkeling en Leren-Leren vaardigheden. Deze ‘uitdagende opdrachten’ mogen niet gezien worden als ‘extraatjes voor als het werk af is’ maar maken een integraal deel uit van de dag- of weektaak van het hoogbegaafde kind. Ze moeten op dezelfde manier beoordeeld worden als het reguliere werk van de andere kinderen. Aangezien scholen meestal over weinig financiële middelen beschikken en leerkrachten het enorm druk hebben, is het zaak op zoek te gaan naar goedkoop of gratis, reeds bestaand materiaal dat met relatief weinig uitleg zelfstandig verwerkt kan worden. Probeer als leerkracht wel steeds voldoende tijd te vinden om opdrachten na te bespreken en te evalueren wat een kind nu bijgeleerd heeft aan inhoudelijke en procesdoelen.
Hieronder vindt u vast een aantal links naar dergelijk materiaal.

Nederlandse site om structureel uitdagende lessen te vinden en klaar te zetten in een online leeromgeving.
http://www.acadin.nl/

Site met zeer veel materiaal voor hoogbegaafde leerlingen (gratis en betaald)
http://www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com/

Pagina met veel links naar online materialen
http://hoogbegaafd.yurls.net/nl/page/

Activiteitenboekje over muziekinstrumenten http://www.mim.be/sites/default/files/data_files/pdfs_docs/spellendoos.pdf

Een Stickfigure is een beeld of plaatje dat in beweging gezet kan worden met het gratis te downloaden programma ‘Pivot Stickfigure Animator’. Op die manier kun je, net zoals in de film, je eigen animaties maken.
http://pivot-animator.en.softonic.com/download#pathbar Introductieles animaties  Handleiding (voor kinderen geschreven)

Les waarin kinderen gevraagd wordt zelf een eiland te ontwerpen
http://jufjo.nl/eilandjezee.html

Heeft u zelf goed lesmateriaal gemaakt of gevonden en wilt u dit met anderen delen, stuur me dan zeker een mail.  info@hoogiqennu.be