Waarom de een dol is op uitdagingen en de ander er voor wegkruipt….

Deze keer een theoretisch verhaaltje. Nu niet meteen weglopen want het gaat over hoe je hersenen werken en dat is best interessant toch?
De Amerikaanse psychologe Carol Dweck heeft ontdekt dat er twee manieren zijn om over intelligentie (slim zijn) na te denken. Ze noemt die twee manieren mindsets.

Als je een fixed mindset hebt, denk je dat intelligentie iets is dat je nu eenmaal hebt en waar je niets aan kunt veranderen. Zulke kinderen willen graag laten zien dat ze slim zijn. Daarom doen ze geen dingen waarvan ze niet zeker weten of ze ze kunnen en gaan ze niet snel een uitdaging aan. Als iets een beetje moeilijk is, worden deze kinderen bang en onzeker. Ze voelen zich dom.

Als je een growth mindset hebt, denk je dat je je intelligentie altijd kunt ontwikkelen door iets bij te leren. Zulke kinderen willen dus juist graag leren en vinden het niet erg als ze merken dat ze iets nog niet weten. Bij moeilijk werk gaan zulke kinderen juist harder werken en blijven ze doorzetten. Zo leren ze iets nieuws en voelen ze zich slim.

In het plaatje hieronder zie je hoe verschillend deze kinderen denken.

mindset kinderen

Welke mindset heb jij? En hoe zou je graag willen denken?
Dan is er goed nieuws! Het kost wat oefening maar iedereen kan een growth mindset aanleren.

Bekijk ook de andere artikelen