Artikel: activiteiten in de kerstvakantie 2013

Activiteiten in de kerstvakantie.

Heeft uw kind ook een niet te stoppen motortje? Is een dag niets geleerd een dag niet geleefd? Dat betekent dat uw gezin steeds op zoek zal zijn naar leuke en leerzame activiteiten en uitstapjes om de honger van uw kind (eren) naar nieuwe input te stillen. Met de volgende tips wordt de kerstvakantie alvast een geslaagde tijd.

Zilvermuseum Sterckshof
Neem samen met je (groot)ouders deel aan de ‘Beestige schattenjacht’. Verken aan de hand van deze speurtocht de tentoonstelling ‘Gedreven door talent’ en het museum. Richt je arendsoog op blinkende bekers, schitterende schalen en knappe koffiepotten. Ben jij zo slim als een vos? Los dan samen met Curieuze Neusje de opdrachten op en ontvang jouw beloning.
Hooftvunderlei 160
, 2100 Deurne
van 25/09/13 tot 26/01/14 zo, di, woe, do, vrij, za van 10:00 tot 17:30 (ma gesloten)

M museum Leuven
Deze tentoonstelling boordevol verrassende illustraties van Tom Schamp vertelt het verhaal van Fred en Wolk. Fred is een hond. Hij is bevriend met Wolk. Als de wind blaast, vertrekt Wolk op reis. En natuurlijk gaat Fred mee. Ze gaan naar zee, naar warme landen en drukke steden. Ze maken er kennis met stoere leeuwen, bange meeuwen en moedige draken. Onderweg beleven ze spannende avonturen met Luna, Siska, Li en Lou. De expo is gratis toegankelijk in de antichambre van M en is gebaseerd op het gelijknamige boek dat dit jaar door de lezers van 6 tot 8 jaar verkozen is tot winnaar van de Kinder- enJeugdjury Vlaanderen.www.rodehond.be
Leopold Vanderkelenstraat 28
, 3000 Leuven
Van 26/10/13 tot 16/02/14 zo, ma, di, do, vrij, za van 11:00 tot 18:00 (woe gesloten)

Bakkerijmuseum Walter Plaetinck
Elke weekdag tijdens Belgische schoolvakanties (uitgezonderd op donderdag) kunnen kinderen (4-12 jaar) de warme huisbakker assisteren bij het maken van overheerlijke koekjes. De bakker demonstreert het maken van het deeg en verdeelt het vervolgens onder alle deelnemers. Daarna toveren de jonge bakkers de mooiste vormpjes op tafel.
Op donderdagnamiddag kan het ganse gezin deelnemen aan de gezinsnamiddag. Kinderen (4-12 jaar) kneden, samen met mama, papa, oma of opa een heerlijk chocolade- of rozijnenbrood. De bakker leert je ongetwijfeld alle kneepjes van het vak!
Deze workshops starten telkens om 14u, inschrijven is noodzakelijk. Terwijl de lekkernijen in de oven zitten, bezoeken de deelnemers het boeiende Bakkerijmuseum. Voor kinderen van 6 tot 12jaar zijn er spannende zoektochten te verkrijgen. De allerkleinsten van 4-6 jaar kunnen zich uitleven tijdens de ‘Kleutertoer Tom Poes’. Nadien halen alle lekkerbekken hun koekjes of brood op in de bakkerij.
Albert I-laan 2, 8630 Veurne

Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België
Kom en ontdek het grootste scherm van België: kijk links, rechts, voor, achter én boven… je zit gewoonweg ín het beeld! Ondergedompeld in deze indrukwekkende 360° omgeving nemen we je mee op een reis tussen sterren en planeten
Kom op ontdekkingstocht langs prachtige, mysterieuze hemelobjecten in een magische omgeving: het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België.Laat je in vervoering brengen door adembenemende beelden, genomen door ruimtetelescopen. Waan jezelf onder de sterrenhemelvan het Andesgebergte…of neem een kijkje vanop de maan.In het Planetarium kan je de bekendste sterrenbeelden, zoals de Grote Beer, Cassiopeia of Orion herkennen, de poolster en de Pleiaden terugvinden, de loop van de planeten omheen de zon volgen of de veranderende maanfasen doorgronden.Met een ingenieus projectieapparaat wordt de sterrenhemel natuurgetrouw nagebootst op een koepelvormig scherm (met een diameter van 23 m is dit één van de grootste van Europa).De planetariumprojector, ontworpen door de firma Zeiss uit Jena, is opgebouwd uit 119 optische objectieven die de zon, de maan, de planeten en meer dan 8500 sterren projecteren. Voor iedere plaats op aarde om op het even welk moment wordt de perfecte sterrenhemel getoond.
Boechoutlaan 10, 1020 Laken

Tijdens weekends, feestdagen en schoolvakanties: open van 10u30 tot 18u00 planetariumfilms om 11u (speciaal v.a. 3 jr.), 12u, 14u, 15u, 16u en 17u

 

De Poppenzaal
Een ontroerende voorstelling in kerstsfeer  uit het dikke sprookjesboek van H.C. Andersen.
Een mooi en ontroerend sprookje over een klein meisje dat op straat leeft. Het speelt zich af rond de kersttijd. Ze moet haar kost verdienen met het verkopen van zwavelstokjes. Dat gaat niet goed en steeds meer gaat ze verlangen naar haar oma. Oma heeft altijd voor haar gezorgd tot ze dood ging. Het meisje bleef helemaal alleen achter op straat. Op het eind van het verhaal komen oma en het meisje weer bij elkaar. Als je ziet hoe gelukkig het meisje is, dan is het toch niet zo´n droevige afloop.
Kerst is het feest van het licht. In deze voorstellingstaat het licht op allerlei manieren centraal. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk, want de belichting zorgt voor veel verrassingselementen.

Het gegeven van het verhaal is niet om vrolijk van te worden, maar door de speciale benadering van de poppenspeler komt de dood van het meisje in een heel ander licht te staan, waardoor de voorstelling iets lichts en troostrijks krijgt. Voor 4-10 jaar. Steenweg op Oosthoven 114, 2300 Turnhout woe 18/12/13 om 14:30 zo 22/12/13 om 10:30 zo 29/12/13 om 10:30 zo 29/12/13 om 14:30